میانگین متحرک بیت کوین؛ چه می گوید و چه نمی گوید
برای ثبت سفارش به حساب نیاز دارید. ثبت نام رایگان است.
نسخه قبلی همین صفحه، در پاییز ۲۰۲۴ نوشته شده بود و یک بازه قیمتی برای سال بعدش پیش بینی کرده بود. عدد را از روی میانگین متحرک و چند اندیکاتور دیگر درآورده بود.
کادر قیمت پایین همین صفحه، نرخ امروز را نشان می دهد. خودتان مقایسه کنید.
این متن بازنویسی همان صفحه است، ولی این بار بدون پیش بینی. چون مشکل آن نوشته عدد اشتباهش نبود؛ مشکل این بود که از ابزاری خواسته بود کاری را بکند که آن ابزار اصلا برای آن ساخته نشده. میانگین متحرک یکی از مفیدترین ابزارهای نمودار است، به شرطی که بدانید چه چیزی به شما می گوید و چه چیزی نمی گوید.
ساده ترین تعریف: میانگین قیمت در چند روز گذشته، که هر روز دوباره حساب می شود.
میانگین متحرک پنجاه روزه یعنی میانگین قیمت پنجاه روز آخر. فردا که یک روز جدید اضافه می شود، قدیمی ترین روز از محاسبه بیرون می افتد و عدد جابجا می شود. همین.
پس دو چیز درباره اش بی چون و چراست. اول اینکه فقط از گذشته ساخته شده و هیچ ورودی دیگری ندارد. دوم اینکه همیشه عقب تر از قیمت حرکت می کند، چون میانگین گرفتن یعنی هموار کردن، و هموار کردن یعنی دیرتر واکنش نشان دادن. این تاخیر ایراد آن نیست؛ کارکرد آن است.
نویز را کم می کند. نمودار روزانه بیت کوین پر از حرکت هایی است که هیچ معنایی ندارند. میانگین متحرک آن ها را صاف می کند و جهت کلی را قابل دیدن می کند. برای کسی که هر روز نمودار نگاه می کند و هر بار تصمیم عوض می کند، همین یک کار به تنهایی ارزش دارد.
یک مرز روانی مشترک می سازد. میانگین دویست روزه را تعداد زیادی از فعالان بازار نگاه می کنند. وقتی قیمت به آن نزدیک می شود، رفتار جمعی عوض می شود؛ نه چون خط جادویی است، بلکه چون همه دارند به همان خط نگاه می کنند. این یک پیشگویی خودمحقق شونده است و باید هم دقیقا با همین اسم صدایش کرد.
وضعیت را دسته بندی می کند. قیمت بالای میانگین بلندمدت، یعنی خریداران چند ماه اخیر در سود هستند. زیر آن، یعنی در ضرر. این یک جمله توصیفی درباره امروز است و ارزشش هم در همین توصیف بودن است.
حالا بخشی که آن نسخه قدیمی جدی نگرفته بود.
میانگینی که فقط از گذشته ساخته شده، هیچ اطلاعاتی درباره آینده در خودش ندارد. این یک نظر نیست، یک ویژگی ریاضی است. تنها چیزی که از تقاطع دو میانگین می فهمید این است که قیمت اخیر نسبت به قیمت قدیمی تر بالاتر یا پایین تر بوده. آن را که بدون میانگین هم می دیدید.
مشکل دوم جدی تر است: تاخیر ذاتی یعنی سیگنال همیشه بعد از حرکت می آید. در بازاری که در یک هفته می تواند بیست درصد جابجا شود، «بعد» گاهی یعنی وقتی که بخش عمده حرکت تمام شده.
و مشکل سوم، همان که هر پیش بینی چند ماهه را بی معنا می کند: بزرگ ترین حرکت های بیت کوین از رویدادهایی می آید که در نمودار نیستند. تصمیم یک نهاد ناظر، ورود یا خروج پول نهادی، یک بحران نقدینگی جهانی. هیچ میانگینی این ها را نمی بیند، چون هنوز اتفاق نیفتاده اند. مستندات خود پروژه هم قیمت بیت کوین را غیرقابل پیش بینی توصیف می کند و این جمله را باید جدی گرفت.
جواب به این بستگی دارد که افق شما چقدر است، و این تنها جای مفید این بحث است.
اگر قصد دارید چند سال نگه دارید، میانگین کوتاه مدت هیچ کاری برای شما نمی کند جز اینکه هفته ای چند بار مضطربتان کند. عدد بلندمدت هم برایتان فقط یک زمینه است، نه یک سیگنال خرید.
اگر فعالانه معامله می کنید، میانگین کوتاه مدت به کار می آید، ولی به تنهایی نه. تقریبا هیچ کس با یک اندیکاتور تصمیم نمی گیرد و مجموعه اندیکاتورهای بیت کوین و خواندن نمودار تاریخی هر دو بخشی از همان تصویرند. چارچوب کلی تحلیل تکنیکال بیت کوین هم جای دیگری باز شده.
و اگر هیچ کدام از این دو نیستید و فقط می خواهید بدانید بازار در چه وضعیتی است: میانگین دویست روزه کافی است و بقیه اش سر و صداست.
در تمام این بازار یک متغیر هست که برنامه اش از پیش نوشته شده و به احساسات کسی ربطی ندارد: نرخ صدور بیت کوین جدید، که هر چهار سال یک بار نصف می شود.
این تنها عددی است که می شود از قبل درباره اش حرف زد، و زمان هاوینگ بعدی هم از روی همان قاعده محاسبه می شود نه از روی حدس. توجه کنید که این هم پیش بینی قیمت نیست؛ پیش بینی عرضه است. اینکه تقاضا در آن لحظه کجاست، دوباره همان چیزی است که هیچ نموداری نمی داند.
این بخش برای ما مهم تر از کل بحث بالاست و تقریبا هیچ جا گفته نمی شود.
وقتی میانگین متحرک را روی نمودار تومانی بیت کوین می کشید، دارید میانگین دو چیز را با هم می گیرید: حرکت بیت کوین و حرکت ریال. این دو ربطی به هم ندارند و گاهی خلاف جهت هم اند. نتیجه اش یک خط صعودی است که ممکن است هیچ ربطی به بیت کوین نداشته باشد.
قاعده عملی: تصمیم را با نمودار دلاری بگیرید و از نمودار تومانی فقط برای محاسبه مبلغ پرداختی استفاده کنید. داده دلاری قابل اتکا را می شود در صفحه بیت کوین در کوین مارکت کپ دید.
نکته دوم درباره هزینه ورود است. هزینه واقعی شما فقط قیمت جهانی نیست: نرخ ارز مرجع، اسپرد خرید و فروش، کارمزد سرویس و کارمزد شبکه. در روزهای پرنوسان همین اسپرد بزرگ تر از چیزی می شود که انتظار دارید، و کسانی که نمی خواهند در آن ساعت معطل تامین موجودی بمانند معمولا نقدینگی شان را از قبل با ووچر آماده برای روزهای پرنوسان آماده نگه می دارند.
این مطلب تحلیل بازار است و توصیه سرمایه گذاری تلقی نمی شود.
میانگین متحرک ۵۰ و ۲۰۰ روزه چه فرقی دارند؟
فقط در تعداد روزها. پنجاه روزه سریع تر واکنش نشان می دهد و بیشتر هم اشتباه می کند؛ دویست روزه کندتر است و ثبات بیشتری دارد. هیچ کدام دقیق تر از دیگری نیست، افق زمانی شان فرق می کند.
تقاطع طلایی در بیت کوین یعنی حتما رشد؟
نه. تقاطع یعنی میانگین کوتاه مدت از میانگین بلندمدت بالاتر رفته، که خودش نتیجه رشدی است که قبلا اتفاق افتاده. سیگنال تاخیری است و در بازارهای بدون روند، هم به سمت بالا و هم به سمت پایین سیگنال اشتباه زیاد می دهد.
آیا با تحلیل تکنیکال می شود قیمت چند ماه آینده را پیش بینی کرد؟
نه، و این محدودیت روش است نه ضعف تحلیلگر. تحلیل تکنیکال ابزار توصیف وضعیت فعلی و مدیریت ریسک است. هر چه افق را دورتر ببرید، سهم رویدادهایی که در نمودار نیستند بیشتر می شود.
کدام تایم فریم برای میانگین متحرک بیت کوین بهتر است؟
همانی که با مدت نگهداری شما بخواند. اگر افق شما چند سال است، نمودار روزانه را هم لازم ندارید. استفاده از تایم فریم کوتاه برای تصمیم بلندمدت، رایج ترین اشتباهی است که در پیام های پشتیبانی می بینیم.