بازار قرمز است. تریدر تصمیم می گیرد از موقعیتش بیرون بیاید و پول را «در تتر پارک کند» تا اوضاع روشن شود.
این رایج ترین کاری است که با تتر انجام می شود و در بیشتر مواقع کار درستی هم هست. ولی یک سوءتفاهم بزرگ زیرش خوابیده که مخصوص کاربر ایرانی است و کسی به آن اشاره نمی کند.
پارک کردن در تتر یعنی چه دقیقا
در بازار جهانی معنی اش روشن است: از دارایی پرنوسان خارج می شوید و به چیزی می روید که قیمتش تکان نمی خورد. معادل نگه داشتن پول نقد است، بدون اینکه از بازار بیرون بروید.
مزیتش سرعت است. تبدیل بیت کوین به تتر چند ثانیه طول می کشد و هر ساعتی از شبانه روز ممکن است. اگر بخواهید به ریال برگردید، باید بانک و ساعت کاری و زمان تسویه را رد کنید و تا آن موقع بازار کار خودش را کرده است.
تا اینجا همان چیزی است که در هر راهنمای خارجی می خوانید. حالا قسمتی که آن راهنماها ندارند.
برای شما این یک تصمیم بازار نیست، یک تصمیم ارزی است
یک تریدر آمریکایی که به دلار خارج می شود، به پول خودش برگشته. سرمایه اش سر جایش ایستاده و منتظر است.
شما وقتی به تتر خارج می شوید، به پول خودتان برنگشته اید. به دلار رفته اید. و این دو تا خیلی فرق دارد.
یعنی وقتی نمودار تتر به تومان را باز می کنید و می بینید بالا رفته، تتر گران نشده. تتر همان یک دلار است. آن خط، حرکت ریال است. پارک کردن در تتر برای شما در عمل یعنی «فعلا دلاری می مانم»، و این تصمیمی درباره ریال است، نه درباره بیت کوین.
نتیجه اش این است که خیلی وقت ها این کار درست است حتی وقتی تحلیل بازار کریپتویتان غلط از آب دربیاید. و همین باعث می شود کاربران عادت بدی پیدا کنند، که سراغش می رویم.
عادت بدی که پول می خورد
چون خروج به تتر آسان و بی دردسر است، آدم ها زیاد انجامش می دهند. هر بار که بازار می ترساندشان خارج می شوند و چند روز بعد برمی گردند.
هر رفت و برگشت اسپرد دارد. یک بار موقع فروش و یک بار موقع خرید. روی یک معامله به چشم نمی آید و روی بیست معامله در یک ماه، بخش معناداری از سرمایه است. اگر بین کیف پول و صرافی هم جابه جا کنید، هزینه رفت و برگشت انتقال تتر رویش سوار می شود.
موضع من صریح است: پارک کردن در تتر به عنوان یک تصمیم ارزی برای دوره های طولانی منطقی است. پارک کردن در تتر به عنوان ابزار زمان بندی بازار، برای کاربر خرد، تقریبا همیشه ضررده است. اولی یک بار انجام می شود، دومی بیست بار.
تتر پول نقد نیست، هرچند شبیهش است
یک تفاوت هست که موقع نگهداری بلندمدت اهمیت پیدا می کند.
پول در بانک، بدهی یک بانک تحت نظارت است. تتر بدهی یک شرکت خصوصی است، و شرایط استفاده خودش می گوید ذخایر پشتوانه «ممکن است شامل مطالبات وام و سایر دارایی ها از شرکت های وابسته» باشد. یعنی بخشی از پشتوانه می تواند طلب از مجموعه های مرتبط با خود تتر باشد.
همان متن، با حروف بزرگ، می نویسد که هیچ تضمینی در برابر ضرر ناشی از نگهداری تتر وجود ندارد.
این دلیل نمی شود تتر نگه ندارید. دلیل می شود که کل دارایی تان را برای سال ها در آن نخوابانید، چون بازدهی هم ندارد: سود ذخایر به دارنده توکن نمی رسد. برای نگهداری خارج از صرافی و بدون وابستگی به یک پلتفرم، یو ووچر برای نگه داشتن ارزش خارج از صرافی گزینه دیگری است که منطق متفاوتی دارد.
پس چه زمانی درست است
وقتی می خواهید ارزش دلاری را نگه دارید و ممکن است طی هفته ها یا ماه های آینده به آن نیاز پیدا کنید. وقتی بین دو معامله هستید و قصد دارید واقعا برگردید. وقتی درآمد ارزی گرفته اید و نمی خواهید همان روز به ریال تبدیلش کنید.
و چه زمانی نه: وقتی افق شما چند ساله است و صرفا از ریال می ترسید. در آن حالت گزینه های دیگری هم هستند که هم ارزش دلاری را نگه می دارند و هم بازدهی دارند. مقایسه اش با نگهداری دلار فیزیکی را در تتر یا دلار کاغذی نوشته ایم.
جمع بندی مزایا و معایب کلی تر این ابزار در مزایا و معایب کلی تتر آمده، و اگر مبلغتان بزرگ است نقدشوندگی تتر و محدودیت هایش را حتما ببینید. برای خود معامله هم خرید تتر برای نگه داشتن موقعیت دلاری از همین جا انجام می شود.
سوال های پرتکرار درباره پارک کردن سرمایه در تتر
نگهداری تتر سود دارد؟
خود تتر هیچ سودی به دارنده نمی دهد. درآمد حاصل از ذخایر متعلق به شرکت ناشر است. اگر جایی به شما بابت سپرده گذاری تتر سود وعده داده می شود، آن سود را آن پلتفرم می دهد و ریسکش هم مال همان پلتفرم است.
چرا قیمت تتر به تومان بالا و پایین می شود؟
چون آن نمودار در واقع نرخ ریال است. تتر در برابر دلار تقریبا ثابت می ماند؛ آنچه تغییر می کند ارزش ریال است. برای همین «سود» یا «ضرر» تومانی نگهداری تتر، همان تغییر نرخ ارز است.
بهتر است تتر را در صرافی نگه دارم یا کیف پول شخصی؟
برای مبالغی که قرار است به زودی معامله شوند، صرافی عملی تر است. برای مبلغی که قرار است ماه ها بماند، کیف پول شخصی. ریسکی که واقعا اتفاق می افتد از دست رفتن دارایی نزد واسطه است، نه مشکل خود تتر.
هر چند وقت یک بار خروج به تتر منطقی است؟
هر چه کمتر بهتر. اگر ماهی چند بار وارد و خارج می شوید، احتمالا هزینه اسپرد شما از سودی که از این زمان بندی می گیرید بیشتر است. یک بار تصمیم بگیرید چه سهمی از دارایی تان دلاری باشد و به آن پایبند بمانید.